آگریوولتائیک بایفشیال برای باغ های زیتون
به گزارش آرا نیرو، یک تیم تحقیقاتی اسپانیایی-ایتالیایی پیکربندیهای مختلف سیستم را برای آرایههای خورشیدی آگریولتائیک دو وجهی (Bifacial)مستقر در باغهای زیتون بررسی کردهاند و دریافتهاند که زاویه شیب ماژولهای خورشیدی تاثیر قابلتوجهی بر بازده انرژی دارد در حالی که ارتفاع آنهانقش مهمی در افزایش عملکرد کشاورزی دارد.
گروهی از دانشمندان دانشگاه Jaén اسپانیا و دانشگاه Sapienza ایتالیا در رم بررسی کردهاند که چگونه سیستمهای agrivoltaic دو وجهی را میتوان بارشد زیتون ترکیب کرد تا هم قدرت و هم عملکرد کشاورزی را بهبود بخشد. محققان میگویند: «با در نظر گرفتن سه نوع متمایز زیتون (Picual، Manzanillaو Chemlali) و کاوش در پیکربندیهای مختلف سیستمهای خورشیدی فتوولتائیک(PV) دو وجهی، هدف این تحقیق بهینهسازی بازده کلی تولید انرژی وتولید زیتون است.
المهدی محب، نویسنده مسئول، به مجله pv گفت: «برخلاف انتظارات مرسوم، شیب عمودی ماژولهای خورشیدی فتوولتائیک (PV) برای به حداکثر رساندن عملکرد درختان زیتون بهینه است. “این یافته غیرمنتظره بر تعامل ظریف بین جهت گیری ماژول PV و بهره وری کشاورزی درختان زیتون در سیستمهای agrivoltaic تاکید می کند.”
گروه تحقیقاتی پیکربندی های مختلف سیستم را بسته به زاویه شیب و ارتفاع پنل های خورشیدی آزمایش کردند. سناریوها در یک شبیهسازی نرمافزاری تجزیه و تحلیل شدند و با استفاده از رویکرد raytracing مدلسازی شدند که نحوه تعامل نور با اجسام را توضیح میدهد.
Source: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306261924000436#f0010
شکل 1. شماتیک مدل سیستم agrivoltaic با ماژول های PV دو وجهی. این صحنه شامل زمینی از درختان زیتون به همراه ماژول های PV است. سپس یک اسکن از صحنه انجام می شود تا میزان تابش خورشیدی گرفته شده توسط هر دو طرف جلو و عقب ماژول های PV دو وجهی و همچنین تابش گرفته شده توسط درختان زیتون محاسبه شود.
برای شبیهسازیها، دانشگاهیان یک سیستم agrivoltaic دو وجهی (Bifacial) را فرض کردند که در شهر Jaén در جنوب اسپانیا، با مقادیر تابش و دماییک سال معمولی هواشناسی کار میکند. مزرعه شبیه سازی شده دارای مساحت 860 متر مربع بود که مطابق با شکل مستطیلی به طول 41.42 متر وعرض 20.76 متر بود. هشت ردیف درخت زیتون و هفت ردیف PV را در یک رویکرد کشت فوق فشرده در خود جای داد.
آنها توضیح دادند: “در این نوع پرورش زیتون، درختان معمولاً در یک طرح مستطیلی با الگوی کاشت 4-5 متر × 2-3 متر قرار می گیرند، بنابراین فضای کافی
بین ردیف ها برای قرار دادن ماژول های PV فراهم میشود.” مزارع فوق فشرده نیاز به خاک های با شیب متوسط دارند که نصب سازه های PV را تسهیل میکند.
نسبت های معادل زمین، عملکرد زیتون، و عملکرد فتوولتائیک PV با درخت زیتون Picual
Image: University of Jaén, Applied Energy
در شبیه سازی آنها، تنه درختان دارای شعاع 0.25 متر و ارتفاع 1 متر است، در حالی که تاج درخت دارای شعاع 1 متر و ارتفاع 1.5 متر است. ارتفاع کل2.5 متر در نظر گرفته شده است که نشان دهنده ارتفاع متوسط درختان زیتون در این رویکرد کشت است. مدل های دو وجهی به اندازه 1.755 متر در1.038 متر در نظر گرفته شد و برای اطمینان از حرکت ماشینهای برداشت بر روی هاب ها با حداقل ارتفاع 3 متر قرار گرفتند.
دانشمندان افزودند: “میزان تابش خورشیدی که به سمت عقب ماژول PV دو وجهی می رسد مستقیماً به ضرایب آلبدوی درختان و زمین مرتبط است.” دراین مطالعه، پهنای باند آلبدوی مورد استفاده برای درختان 0.309 است. همچنین از خاک سبک به عنوان آلبدوی زمینی با آلبدوی پهن باند 0.25 استفاده شد.
دما روی 21 درجه سانتیگراد و رطوبت 40 درصد تنظیم شد، با فرض شبیه سازی 16 ساعت نور در روز. برای محاسبه عملکرد درختان زیتون، واکنش جذب کربن ناخالص به نور جذب شده ارزیابی شد. این نشان دهنده کارایی کوانتومی فتوسنتز در درختان زیتون است که نشان می دهد چقدر انرژی نور را به انرژی شیمیایی تبدیل می کنند.
Source: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306261924000436#f0010
شکل 2. مدلسازی یک سیستم Agrivoltaic با درختان زیتون با استفاده از ابزار Raytracing تشعشع دو وجهی. صحنه ایجاد شده برای به دست آوردن تشعشعات فرود در نقاط مختلف.
هر تنظیم با زوایای شیب 0، 20، 40، 60، 80، و 90 درجه و ارتفاع هاب 3 متر، 3.5 متر، 4 متر و 4.5 متر اندازه گیری شد. سه رقم زیتون به دلیل پاسخنوری متفاوت آنها انتخاب شدند، زیرا در مناطق مختلف جغرافیایی غالب هستند. زیتونهای رنگارنگ عمدتاً در Jaén یافت میشوند، زیتونهای Manzanillaبومی سویل اسپانیا هستند، و زیتون Chemlali را میتوان در کشورهای مختلف مدیترانه، بهویژه تونس یافت.
محققان اظهار داشتند: “به طور کلی، نتایج نشان میدهد که تغییر در زاویه شیب تاثیر بیشتری بر عملکرد PV دارد، در حالی که تغییر در ارتفاع ماژول PVدر درجه اول بر عملکرد درختان زیتون تاثیر میگذارد.” یافتهها نشان میدهد که ماژولهای PV که در نزدیکی عرض جغرافیایی سایت قرار دارند، بالاترین بازده انرژی را دارند، در حالی که ماژولهای عمودی به بیشترین بازده زیتون منجر میشوند.
نسبت معادل اوج زمین (LER)، که بهرهوری زمین حاصل از ترکیب انرژی و محصول را کمیت میکند، 171 درصد از آنچه که هر سیستم به صورت جداگانه تولید میکند، در صورت اجرای جداگانه در همان منطقه بود. در زاویه شیب 20 درجه و 3 متر به دست آمد. کمترین LER در 90 درجه، در ارتفاع 4 متر به دست آمد.
محققان نتیجه گرفتند: «ارزیابی گونههای درخت زیتون وابستگی متوسطی به سایهاندازی نشان میدهد، و همه گونهها را کاندید مناسبی برای کاربردهای agrivoltaic میکند».
یافتهها در مقاله «افزایش کاربری زمین: ادغام دو وجهی PV و درختان زیتون در سیستمهای agrivoltaic» منتشر شده در Applied Energy معرفی شدند.
نویسنده: پایگاه خبری آرا نیرو
منبع:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306261924000436#f0010
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید!